در شرایطی که افراد به دلایل غیرمترقبهای همچون؛ سیل، زلزله، جنگ، آتشسوزی و… از کار خود بیکار شوند. طبق اعلام رسمی در سال ۱۴۰۴ مشمول دریافت بیمه بیکاری حوادث غیرمترقبه قرار میگیرند. این تصمیم با هدف حمایت از کارگران و شاغلان در حوزههایی نظیر حملونقل، خدمات فنی و مشاغل وابسته به شرایط فیزیکی محیط اتخاذ شده است. و برای بسیاری از رانندگان کامیون، کارگران انبار و تعمیرکاران در دوران بیکاری ناگهانی نقطه اتکایی خواهد بود.
چه کسانی مشمول دریافت بیمه بیکاری هستند؟
برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، فرد باید تحت پوشش قانون کار و تأمین اجتماعی باشد، تابعیت ایرانی داشته باشد و در زمان بیکاری مستمریبگیر بازنشستگی یا ازکارافتادگی کلی نباشد. همچنین باید حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت بیمه داشته باشد.
البته در مورد حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل یا آتشسوزی، شرط داشتن سابقه پرداخت بیمه به مدت مشخص، الزامی نیست. حتی اگر فرد در روز اول شروع به کار خود دچار حادثه شود و شغل خود را از دست بدهد، در صورت احراز سایر شرایط، میتواند از این بیمه بهرهمند شود.
فرآیند اعلام بیکاری چگونه است؟
بیمهشده باید حداکثر ظرف ۳۰ روز پس از بیکار شدن، موضوع را به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاع دهد. همچنین لازم است آمادگی خود را برای اشتغال مجدد در حرفه تخصصی یا شغل مشابه اعلام نماید. بیتوجهی به این مرحله، ممکن است منجر به محرومیت از دریافت مقرری شود.
مدت و شرایط پرداخت مقرری بیمه بیکاری
مدت زمان پرداخت بیکاری بیمه متناسب با سابقه بیمه فرد تعیین میشود. سقف این مدت برای افراد مجرد حداکثر ۳۶ ماه و برای افراد متأهل یا متکفل حداکثر ۵۰ ماه خواهد بود.
مقرری از روز نخست بیکاری فرد قابل پرداخت است و این مدت نیز به عنوان سابقه بیمهای وی در سوابق تأمین اجتماعی ثبت خواهد شد.
شرایط قطع بیمه بیکاری چیست؟
در شرایطی که در زیر آوردیم، مقرری قطع خواهد؛
- بازگشت فرد به کار یا اشتغال جدید
- خودداری بدون دلیل موجه از شرکت در دورههای آموزشی و مهارتی
- عدم پذیرش شغل مناسب پیشنهادی توسط اداره کار
- برخورداری از مستمری بازنشستگی یا ازکارافتادگی کلی
- پایان مدت استحقاقی دریافت مقرری
- فوت بیمهشده
- بازگشت به کار قبلی و دریافت مزد ایام بلاتکلیفی
نکات مهم و هشدارها برای متقاضیان بیمه بیکاری
اگر مشخص شود که بیکاری فرد ناشی از ترک عمدی کار بوده، تمامی مقرریهای دریافتی باید به تأمین اجتماعی بازگردانده شود. همچنین در صورت بازگشت به شغل قبلی یا اشتغال مجدد بدون اعلام به سازمان، فرد موظف است مقرری دریافتی را به طور کامل مسترد کند.
نکته حائز اهمیت این است که کارگرانی که به دلیل قصور در انجام وظایف یا نقض آییننامههای انضباطی اخراج شدهاند، مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری نخواهند بود.
مدت دریافت مقرری جزو سوابق پرداخت حق بیمه، بیمه شده محسوب می شود.
مقرری افراد واجد شرایط از روز اول بیکاری بیمه شده قابل پرداخت است.
سامانههای پیگیری و ثبت درخواست بیمه بیکاری
برای ثبت درخواست و پیگیری وضعیت بیمه حوادث غیرمترقبه، نیازی به مراجعه حضوری نیست.
متقاضیان میتوانند از طریق سامانه جامع روابط کار به نشانی: prkar.mcls.gov.ir اقدام کنند.
از طریق منوی «گزارشهای کارگری» در همین سامانه، میتوان وضعیت پرونده، مراحل بررسی و مکان دقیق ارجاع پرونده به شعب تأمین اجتماعی را مشاهده و پیگیری کرد.
منبع:با کامیون
برای دریافت سریع اخبار در واتساپ ، به کانال ما بپیوندید:
Auto press